Animale miciIepuri

Intoxicatia cu otrava de sobolani la iepuri

Daca un iepure ingereaza otrava pentru sobolani sau soareci, sangele nu se va coagula corespunzator (coagulopatie). Intoxicatia cu otrava de sobolani la iepuri este un tip relativ comun de otravire la iepuri, deoarece multe dintre aceste otravuri pot fi cumparate de oricine si sunt utilizate in mod curent de cei care locuiesc la casa.

Chiar daca toti iepurii sunt susceptibili la intoxicatia cu otrava de sobolani, cei tinuti in aer liber sau lasati sa se plimbe liber prin casa sau curte pot prezenta un risc mai mare. Aceasta afectiune este, de asemenea, mai raspandita primavara si toamna, deoarece produsele rodenticide sunt utilizate mai frecvent in aceste anotimpuri.

Simptome si tipuri

Poate dura cateva zile pentru ca simptomele sa apara, si in cele din urma depind de cantitatea de otrava consumata, precum si de cantitatea de factori de coagulare care circula in corpul iepurelui. Simptomele pot include:

  • Dificultate sau durere in timpul respiratiei (dispnee)
  • Prezenta sangelui in urina (hematurie)
  • Sunete inabusite ale inimii sau plamanilor
  • Lentoare in miscari
  • Depresie
  • Articulatii umflate
  • Membrane mucoase palide (tesuturile umede, cum ar fi cele din nas)

Cauze

Intoxicatia cu rodenticid anticoagulant la iepuri este cauzata de expunerea la otravuri specifice pentru sobolani. Warfarina, pindona, brodifacoum si difacinona sunt doar cateva dintre anticoagulantele pe care le puteti gasi in acest tip de otravuri.

De asemenea, este mai periculos pentru iepuri sa ingereze doze mici pe parcursul mai multor zile decat sa ingereze o singura doza mare. Insa oricare tip de expunere poate duce la otravire.

Diagnosticare

O analiza a probelor de sange sau de ficat este cea mai buna modalitate de a confirma expunerea iepurelui la otrava de sobolan si poate determina, de asemenea, produsul specific ingerat. Alte analize includ timpul de sangerare (cat timp dureaza pana cand sangele se coaguleaza), raze X si analiza urinei.

Tratament

Daca iepurele are o criza, atunci animalul de companie trebuie spitalizat pentru tratament. Incepeti tratamentul imediat dupa ingerare (in termen de 24 – 48 de ore) prin administrarea de carbune activ la iepure, pentru a trata otravirea.

De asemenea, este important sa duceti cu dvs. pachetul de otrava de sobolani, astfel incat medicul veterinar sa poata identifica agentul activ de rodenticid si sa trateze animalul de companie in consecinta.

Durata tratamentului va depinde de tipul si cantitatea de otrava ingerata. Orice masuri suplimentare care pot fi necesare depind de simptomele pe care le prezinta iepurele, cum ar fi transfuzii de sange in cazuri de hemoragie.

Recuperare si stil de viata

Dupa tratamentul initial, iepurele trebuie tinut inchis (ingradit) si activitatea limitata pentru a evita pierderea ulterioara de sange. Este important ca animalul de companie sa continue sa manance si sa ia orice medicamente, vitamine sau alte suplimente alimentare prescrise de medicul veterinar.

Prevenire

Pastrarea otravurilor pentru soareci si sobolani departe de iepuri poate preveni intoxicatia cu rodenticide anticoagulante. Si nu uitati, monitorizati-va cu atentie animalul de companie.

 

Sursa imagine: unsplash.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button