Animale miciHamsteri

Amiloidoza la hamsteri

Amiloidoza la hamsteri este o afectiune in care organismul produce o substata dintr-o proteina densa numita amiloid. Pe masura ce proteina se depune in intregul corp, ea impiedica organele sa functioneze normal. Daca amiloidul ajunge la rinichi, poate provoca insuficienta renala, care este fatala.

Amiloidoza afecteaza de obicei femelele care au cel putin 1 an. Cu toate acestea, hamsterii cu boli pe termen lung pot dezvolta aceasta boala.

Din pacate, nu exista nici un tratament pentru amiloidoza decat de a incerca sa faceti mediul hamsterului cat mai confortabil, oferindu-i lichide si alte suplimente ca terapie de sustinere.

Simptome si tipuri

Hamsterii cu amiloidoza nu par de obicei bolnavi pana cand nu le sunt afectati rinichii, provocand o acumulare de substante chimice in sange. Odata ce apare, edemul generalizat se instaleaza si lichidul se acumuleaza in abdomen.

Alte simptome asociate cu amiloidoza includ:

  • Depresie
  • Pierderea poftei de mancare (anorexie)
  • Blana aspra
  • Urina tulbure
  • Respiratie dificila

Cauze

Amiloidoza la hamsteri este determinata de depunerea de amiloid in diferite organe interne, in special rinichi.

Diagnosticare

Simptomele clinice prezentate de hamsterul dvs. pot determina medicul veterinar sa suspecteze amiloidoza.

De obicei, medicul va efectua diferite analize de laborator pentru a confirma diagnosticul. Analizele de sange, de exemplu, vor arata o crestere a proteinelor albumina si globulina, precum si un nivel ridicat de colesterol, iar analizele de urina vor dezvalui o cantitate anormala de proteine.

Tratament

Nu exista tratament pentru amiloidoza. Tot ce puteti face pentru a imbunatati calitatea vietii hamsterului este sa ii oferiti multe lichide si alte suplimente.

Recuperare si stil de viata

Consultati-va cu medicul veterinar in privinta cerintelor dietetice speciale ale animalului dvs. de companie bolnav. Luati masuri pentru a-l monitoriza indeaproape pentru eventuale simpome care ar semnala complicatii de sanatate. De asemenea, medicul va recomanda vizite regulate la cabinetul veterinar pentru evaluarea starii hamsterului.

Prevenire

Prevenirea nu este o strategie viabila pentru amiloidoza. Cu toate acestea, deoarece depunerea de amiloid este probabil sa se dezvolte la hamsterii care prezinta boli pe termen lung, diagnosticarea si tratarea prompta a afectiunilor ii va face mai putin predispusi la boala.

Cititi si articolul nostru cu sfaturi utile pentru ingrijirea hamsterilor.

 

Sursa imagine: pexels.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button