Ingrijirea si hranirea pestilor in perioada concediilor
Cu siguranta va faceti griji cu privire la ce se va intampla cu pestii dvs. cat timp sunteti plecat in vacanta. Iata cateva sfaturi referitoare la hranirea si ingrijirea acestora in perioada concediului.
Care este cel mai bun mod de a hrani pestii din acvariu in perioada concediilor?
Daca plecati in vacanta doar cateva zile, este posibil sa nu fie nevoie sa va hraniti pestii in intervalul respectiv. Unele rase de pesti pot supravietui fara hrana timp de 2 saptamani, asa ca verificati acest lucru in prealabil pentru a vedea daca este cea mai buna optiune pentru dvs.. Este important sa nu ii supraalimentati.
In general, pestii carnivori pot ramane fara hrana mai mult decat speciile omnivore (cum este carasul auriu), in timp ce pestii ierbivori (cum sunt pestii Tetra) vor trebui hraniti mai des.
In mod similar, pestii mari si adulti pot ramane fara hrana mai mult timp comparativ cu pestii mai mici si mai tineri. Cu cat este mai activ un peste, cu atat trebuie sa-l hraniti mai des. Pestii putin activi (tetra) trebuie hraniti zilnic. Daca nu sunteti sigur de cata hrana au nevoie pestii dvs., intrebati la magazinul dvs. local.
Pestilor care necesita hrana cat timp sunteti plecat, le puteti oferi un bloc de hrana potrivit speciei de pesti pe care o detineti. Testati blocul de hrana inainte de a pleca in vacanta pentru a vedea cat de repede se dizolva si cum reactioneaza pestele la el. Este posibil ca unii pesti sa nu perceapa acest bloc ca si mancare, iar in acest caz blocul poate afecta negativ calitatea apei pe perioada cat sunteti plecat.
O alta alternativa este un hranitor automat, care poate portiona cantitatea de hrana la intervale regulate. Din nou, testati orice tip de hranitor automat alegeti, cu cateva zile inainte de plecare.
Sau, puteti ruga un prieten sa vina sa hraneasca pestii in mod regulat, cu ratiile lasate de dvs.
Curatati acvariul inainte de a pleca in vacanta
Atunci cand plecati in vacanta, veti dori sa lasati apa in acvariu cat mai curata posibil. In mod ideal, ar trebui sa schimbati apa cu 1-2 zile inainte de plecare, apoi imediat ce va intoarceti din vacanta. Puteti adauga in apa anumite substante care ajuta la mentinerea apei in parametri normali.
Daca veti pleca mai mult de o saptamana, completati acvariul cu mai multa apa pentru va asigura ca nivelul apei nu scade prea mult.
Verificati filtrul si inlocuiti buretele de pe filtrul mecanic, daca este necesar. Curatati tuburile si zona din jurul filtrului pentru a preveni infundarea acestuia cat timp sunteti plecat.
In cele din urma, verificati parametrii apei, inclusiv nivelurile de pH, nitrati, nitriti si amoniac, pentru a va asigura ca sunt la nivelurile corecte inainte de a pleca, folosind un kit de testare a apei.
Verificati functionarea echipamentului
Asigurati-va ca filtrele, pompele de aer, luminile pentru acvariu, incalzitoarele, racitoarele si alte dispozitive care necesita electricitate sunt conectate corespunzator si inlocuiti bateriile, daca este necesar.
Setati sistemele de iluminat cu temporizator
La fel cum si dvs. preferati sa nu fiti scufundat constant in intuneric, si pestii dvs. prefera sa aiba un ciclu standard de zi si noapte. Folositi un sistem de iluminat cu temporizator pentru a stabili un anumit numar de ore noapte-zi.
Mentineti temperatura apei
Ca animale cu sange rece, pestii sunt deosebit de sensibili la schimbarile bruste de temperatura. Asigurati-va ca mediul lor ramane la aceeasi temperatura chiar si atunci cand nu sunteti acasa.
Daca plecati in vacanta vara, asigurati-va ca aerul conditionat porneste automat atunci cand temperatura camerei creste peste un anumit nivel.
Apelati la un prieten
Rugati un prieten sa vina si sa verifice pestii dvs. de companie pe perioada zilelor caniculare.
Oferiti-le toate informatiile necesare, cum ar fi programul de hranire al pestilor. Pentru a va asigura ca nu va supraalimenteaza pestii, un sfat bun este sa masurati portiile zilnice si sa le puneti intr-o cutie de pastile. Tot ce va trebui sa faca prietenul dvs. este sa introduca acea cantitate de hrana stabilita in acvariu.
Asigurati-va ca ii oferiti, de asemenea, sfaturi cu privire la ceea ce trebuie verificat, cum ar fi scurgerile, functionarea optima a filtrului, temperatura apei din acvariu si pe cine sa contacteze daca observa o problema.
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.