Acvarii

Crevetele Amano – caracteristicile speciei

Crevetele Amano (Caridina multidentata, anterior C. japonica), cunoscut si ca Japonica Amano sau Crevetele japonez, castiga tot mai mult in popularitate, fiind un consumator de alge si detritus pasnic in acvariile cu apa dulce.

Alte denumiri: Japonica Amano, Crevetele japonez, Crevete de alge
Speranta de viata: 2-3
Marime (adult): 5 cm
Familia: Palaemonidae
Provenienta: Japonia
Caracter sociabil: pasnic
Loc preferat in acvariu: pe fundul acvariului
Acvariu necesar: 40 l
Dieta: omnivor
Inmultire: depunere icre
Grad dificultate ingrijre: usor
pH necesar al apei: 6-7,6
Duritate a apei: 3-10 dGH
Temperatura apa acvariu: 15-27 °C

 

Origine

Dupa cum sugereaza numele sau alternativ, Crevetele Amano este originar din Japonia. Locuind initial in mlastini cu apa dulce, aceste crustacee au fost recent introduse in acvaristica. Ca si in cazul multor alte specii de creveti, crevetii Amano supravietuiesc in habitatul lor natural consumand alge si detritus lasate de alte animale acvatice.

Aspect

Sunt in cea mai mare parte translucizi, de nuanta maro sau cafenie. Ei pot avea o dunga maro sau cafenie de-a lungul crestei dorsale, cu dungi sau benzi mai inchise de-a lungul partilor laterale ale corpului. Dunga de pe spatele lor poate avea o linie de culoare alba solida sau mai deschisa in mijloc. Ar trebui tinut doar cu specii de pesti neagresive, cum ar fi pestii vivipari si tetra, danio sau alte specii de pesti mici de acvariu.

Crevetele Amano

 

Diferente de gen

Exista caracteristici fizice subtile care pot diferentia crevetii Amano masculi si femele. Cu conditia ca acestia sa aiba aceeasi vârsta si sa fie hraniti cu aceeasi dieta, femelele de creveti Amano vor fi mai mari decât masculii. Femelele au  un loc pe partea inferioara, cunoscut sub numele de sa, pentru depozitarea oualor. Acest lucru poate sa nu fie evident  daca femela nu este in etapa de depunere a icrelor.

Crevetele Amano

Comportament

Cat priveste toleranta la intervalul de temperatura, crevetii Amano se descurca bine atât in acvariile incalzite cât si in cele neincalzite. Ca si in cazul majoritatii speciilor de creveti, le place sa aiba o multime de locuri unde sa se ascunda de colegii lor de acvariu. tineti cont de acest lucru daca ii tineti cu alte specii carora le place sa aiba propriul spatiu, cum ar fi un Plecostomus.

Ingrijire

Este un adaos excelent intr-un acvariu cu un substrat potrivit pentru creveti. Nu este necesar sa utilizati un substrat specific pentru creveti, roci mari sau o multime de obiecte de decor voluminoase, care ingreuneaza miscarea crevetelui. Puteti utiliza in schimb pietre mai mici, pietris, nisip sau substrat de plante vii.

Plantele vii sunt un plus grozav pentru un acvariu cu creveti si ii veti vedea adesea ciugulind partile moarte ale plantei. Exista o conceptie gresita comuna cum ca crevetii distrug plantele vii, insa acestia consuma doar partile moarte. Daca plantele dvs. nu se dezvolta, nu dati vina pe creveti.

Crevetele Amano

Doar pentru ca crevetilor Amano le place sa curete acvariul, nu inseamna ca rutina dvs. de intretinere ar trebui modificata! Continuati sa urmariti cu atentie chimia apei si sa respectati practicile obisnuite de intretinere. La fel ca si pestele, crevetii nu tolereaza calitatea proasta a apei. In functie de câti creveti aveti in acvariu, va puteti astepta sa curatati in continuare o parte din alge.

Hranire

Multi pasionati de acvaristica presupun ca crevetele Amano poate trai doar cu algele din acvariu. Cu toate acestea, crevetii Amano se descurca cel mai bine atunci când sunt hraniti cu o dieta mixta de proteine vegetale si animale. Daca sunt tinuti intr-un acvariu cu alte specii de pesti, asigurati-va ca exista suficiente resturi pentru ca crevetii sa aiba o masa completa.

Nu trebuie sa hraniti crevetele cu o dieta specifica. In functie de celelalte specii din acvariul dvs., crevetii se vor descurca bine cu un amestec pentru pesti omnivori, ierbivori si/sau pesti carnivori cu care sunt hraniti colegii de acvariu.

Inmultire

Este dificil pentru pasionati sa creasca creveti Amano in captivitate. Ca si alte specii de creveti, femela va elibera un hormon de reproducere pentru a atrage masculul. Este posibil sa observati o schimbare in comportamentul crevetilor dvs. in timp ce incearca sa gaseasca femela matura.

In salbaticie, ouale fertilizate vor pluti de-a lungul curentului in apa marina. Odata ce au crescut complet, crevetii vor reveni la apa dulce. Se crede ca aceasta este principala problema in cresterea cu succes a acestui crevete in captivitate.

 

Foto: pixabay.com, wikimedia commons

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button