Intoxicatia cu amfetamina la caini
Amfetaminele sunt un medicament pe baza de prescriptie medicala, utilizat dintr-o varietate de motive in medicina umana. Sunt folosite pentru a trata ADD/ADHD si narcolepsia. Sunt folosite si pentru pierderea in greutate. De asemenea, pot fi obtinute in mod ilicit. Cu toate acestea, atunci cand sunt ingerate de cainele dvs., amfetaminele pot fi foarte toxice. Intoxicatia cu amfetamina poate aparea atat la caini cat si la pisici.
Simptome
Simptomele posibile ale intoxicatiei cu amfetamina la caini includ:
- Nelinişte
- Gafait
- Hiperactivitate
- Sedare
- Agitatie/iritabilitate/agresivitate
- Tremuraturi musculare
- Convulsii
- Cresterea ritmului cardiac
- Pupile dilatate
- Tensiune arteriala crescuta
- Varsaturi
- Diaree
- Salivatie
- Deces
Cauze
Majoritatea cazurilor de intoxicatie (otravire) cu amfetamina la caini sunt accidentale. Cainele poate ingera pastilele cazute pe podea. De asemenea, poate gasi si ingera medicamentele lasate pe blaturi sau in alte zone accesibile.
Ocazional, medicamentul poate fi dat cainelui intentionat.
Diagnosticare
Dupa ce va adreseaza unele intrebari cu privire la istoricul medical al cainelui, medicul veterinar va examina animalul pentru semne clinice compatibile cu ingestia de amfetamine.
Pot fi necesare analize de sange, urina sau de continut stomacal pentru a testa prezenta amfetaminelor. In general, dureaza cateva zile pentru a obtine rezultatele acestor analize.
Prin urmare, tratamentul pentru intoxicatia cu amfetamina la caini trebuie initiat inainte ca aceste rezultate sa fie returnate.
Tratament
Daca tocmai a avut loc ingestia si cainele este inca in ambulatoriu si nu are convulsii, pot fi induse varsaturile folosind apomorfina, peroxid de hidrogen sau alta solutie care provoaca varsaturi. Consultati medicul veterinar pentru instructiuni.
Carbunele activat poate fi folosit pentru a absorbi otrava din stomac. Lavajul gastric („pomparea stomacului”) poate fi, de asemenea, necesar.
Medicul veterinar poate administra fluidoterapie intravenoasa pentru a dilua toxicitatea. Acesta poate administra, de asemenea, sedative si/sau anticonvulsive pentru a controla crizele si a reduce stimularea sistemului nervos. Daca temperatura corpului cainelui creste la niveluri periculoase, pot fi necesare masuri de racire.
In cele din urma, medicul veterinar va dori sa monitorizeze rezultatele chimiei sangelui cainelui dvs. La cainii otraviti cu amfetamine trebuie monitorizate indeaproape analizele functiei renale. In plus, tensiunea arteriala si temperatura corpului trebuie de asemenea monitorizate.
Recuperare si stil de viata
Odata intors acasa, un caine care a suferit otravire cu amfetamine trebuie tinut intr-o atmosfera calma si linistita pentru a facilita recuperarea.
Prevenire
Pentru a preveni intoxicatia accidentala cu amfetamine, pastrati toate medicamentele prescrise intr-un loc inaccesibil pentru cainele dvs.
Sursa imagine: pexels.com
Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.
Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.
Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.