CainiSanatate canina

Cainele dvs. miroase urat? 8 posibile cauze

Nu este iesti din comun ca un  caine sa se murdareasca si sa miroase insa uneori cauza mirosului unui caine indica nu doar faptul ca este timpul pentru o baie. Diversele infectii, problemele dentare si contactul cu unele animale salbatice pot provoca mirosuri aparent inexplicabile unui caine, fiind necesar mai mult decat o baie si un sampon pentru a remedia problema mirosului.

De ce simtim mirosurile urate?

Mirosul corpului este datorat bacteriilor prezente pe piele care descompun proteinele. Celulele noastre olfactive sunt celule speciale din nasul nostru care detecteaza aceste particule din aer si comunica creierului nostru tipul si intensitatea mirosului. Dar ce spuneti de celelalte mirosuri, altele decat mirosul corporal?

 

Motive pentru care cainele dvs. ar putea mirosi urat

Pot exista multe motive pentru care un caine miroase urat. Uneori, o baie poate fi tot ce are nevoie un caine, dar alteori este necesara atentia veterinarului pentru a stabili sursa mirosului.

1. Infectii ale urechii

Infectiile urechilor sunt foarte frecvente la caini, astfel incat urechile sunt surse probabile de mirosuri neplacute. Infectiile urechii (ciuperci si bacterii) sunt de obicei infectii mirositoare.

Resturile normale din urechile cainelui nu au de obicei un miros, asa cum au urechile infectate. Astfel, daca observati un miros neobisnuit, resturi urat mirositoare in urechile animalului dvs. de companie, daca isi zgarie urechile sau isi scutura capul des, poate fi timpul sa consultati medicul veterinar.

2. Infectii ale pielii

Pielea este o bariera naturala impotriva infectiilor iar atunci cand este compromisa, infectia este posibila. Exista mai multe motive pentru care pielea unui caine poate fi compromisa, rezultand o infectie a pielii. Alergiile, dezechilibrele hormonale, infectiile fungice, parazitii externi, inflamatia, ranile, si alte probleme ale pielii pot provoca aparitia bacteriilor si a ciupercilor pe suprafata pielii si pot provoca mirosuri urate.

Medicul veterinar poate efectua teste pentru a identifica tipul de infectie sau cauza principala a infectiei prin prelevarea de sange sau tesut de piele. Sampoanele medicamentoase, antibioticele si alte tratamente sunt de obicei necesare pentru a combate aceste cauze ale mirosului.

3. Boli dentare

Respiratia urat mirositoare este dificil de ignorat, mai ales la un caine care va linge in mod regulat fata. Daca bacteriile sunt lasate sa provoace boli dentare, in curand va urma mirosul urat. Boala dentara poate duce si la infectii in alte organe, cum ar fi inima si rinichii. Periajul regulat al dintilor si curatarea dentara profesionala sunt de obicei necesare pentru a inlatura respiratia urat mirositoare si cariile dentare.

4. Rostogolirea in ceva urat mirositor

Cainilor le place sa se rostogoleasca in lucruri mirositoare, dar rezultatul este un caine mirositor. Daca cainele dvs. s-a distrat putin prea mult in curte, o simpla baie va rezolva in acest caz problema.

5. Apa murdara

Daca cainele dvs. a inotat recent in apa murdara, un miros neplacut ar putea persista chiar si dupa ce cainele dvs. s-a uscat. Din nou, este timpul pentru o baie cu sampon!

6. Flatulenta

Cainii au in mod ocazional flatulenta. Dar ce cauzeaza aceste gaze? Un deranj stomacal datorat modificarilor dietetice cum ar fi un nou aliment sau consumul a ceva mucegait sau putrezit, medicamente sau in unele situatii doar stresul pot duce la cazuri severe de flatulenta la catelul dvs.

Dietele usoare, probioticele si scaderea stresului pot ajuta in aceasta problema. Discutati cu medicul veterinar daca nivelul de flatulenta pare normal sau coincide cu alte simptome, cum ar fi diareea.

7. Probleme ale glandelor perianale

Glandele perianale sunt doua glande mici situate de ambele parti ale rectului cainelui si care emit un fluid subtire, cu miros urat, folosit in marcarea mirosului in salbaticie, fiind si cartea de vizita a cainelui atunci cand este mirosit de alt caine. Ocazional, animalele de companie pot suferi de infectii ale glandelor perianale, determinandu-i sa-si linga excesiv posteriorul sau sa se frece de podea/sol pentru a ameliora presiunea.

Daca animalul dvs. de companie prezinta semne de infectie, programati o vizita la medicul veterinar pentru a preintampina formarea unui abces.

8. Boli ale organelor interne

Unele boli care afecteaza organele interne ale unui caine pot duce la o respiratie urat mirositoare. Atat insuficienta renala, cat si diabetul pot da cainelui o respiratie urat mirositoare neobisnuita. Daca aceste probleme sunt observate, contactati imediat medicul veterinar.

 

Cum sa eliminati mirosul

In functie de cauza mirosului neplacut, baile obisnuite sau medicamentoase ar putea ajuta. Daca exista o infectie undeva pe corp, antibioticele, antifungicele si alte medicamente vor trebui prescrise de un medic veterinar.

Ocazional poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a elimina sursa mirosului, cum ar fi cea care rezulta din infectiile dentare, o rana sau glandele perianale infectate. Dar pentru mirosurile necomplicate, de obicei, o baie blanda si curatarea regulata a dintilor poate ajuta la inlaturarea mirosului problematic.

 

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button