CainiSanatate canina

10 simptome comune ale diabetului la caini

Diabetul zaharat poate afecta cainii de orice varsta. Insa depistarea precoce este cel mai important pas pentru a va asigura ca cainele dvs. continua sa traiasca o viata fericita si sanatoasa. Iata cele mai comune simptome ale diabetului la caini, astfel incat sa puteti depista de timpuriu aceasta afectiune.

Vizitele anuale la medicul veterinar sunt esentiale pentru depistarea precoce a bolii. Daca insa cunoasteti cele mai comune simptome, puteti recunoaste o problema si o puteti aduce in atentia medicului veterinar.

Retineti ca simptomele diabetului la caini se pot suprapune cu alte boli. De exemplu, bolile de rinichi si de ficat sunt legate de sete intensa si de o crestere a nevoii de a urina, in timp ce hipertiroidismul si unele tipuri de cancer pot provoca o foame crescuta.

Cand aveti indoieli, duceti cainele la medicul veterinar pentru o examinare completa pentru a exclude diabetul sau alte afectiuni.

Iata in continuare care sunt cele mai comune simptome ale diabetului la caini.

 

Simptome comune ale diabetului la caini

 

1. Cainele urineaza mai des

S-ar putea sa incepeti sa vedeti balti pe podea sau sa observati ca cainele doreste sa iasa mai des din casa pentru a urina. Urinarea frecventa (numita si poliurie), este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care cainii sunt dusi la veterinar pentru examinare.

Poliuria este cauzata de scurgerea zaharului din sange in urina. Exista un prag renal in care rinichiul nu mai poate filtra glucoza suficient de repede pentru a o mentine in sange si se scurge in urina. Cand se intampla acest lucru, cainele va incepe sa urineze din ce in ce mai mult.

2. Cainele bea mai multa apa decat de obicei

Setea excesiva (polidipsie) este legata de cresterea nevoii de a urina, dar nu in modul in care ati putea crede. De multe ori proprietarii vor crede ca cainele urineaza mai mult pentru ca beau mai mult, dar de fapt este invers. Pe masura ce cainele urineaza din ce in ce mai mult, va incepe sa se deshidrateze, asa ca va bea cantitati din ce in ce mai mari pentru a tine pasul.

3. Senzatia de foame excesiva

Un caine cu diabet poate dezvolta o dorinta nestapanita de a manca non-stop (numita si polifagie sau hiperfagie). Acest simptom este adesea atribuit de medicii veterinari unui dezechilibru al insulinei, un hormon creat de pancreas pentru a ajuta la controlul zaharului din sange.

Lipsa de insulina creeaza o senzatie permanenta de foame. Corpul nu poate percepe ca are glucoza, asa ca „crede” ca moare de foame si incearca mereu sa manance.

4. Cainele pierde in greutate, desi mananca normal

Multe afectiuni pot provoca pierderea in greutate la caini, inclusiv cancerul, bolile gastrointestinale, bolile hepatice si bolile de rinichi. Cand acea pierdere in greutate – care poate incepe treptat sau brusc – este cuplata cu un apetit normal, poate fi un semn de diabet.

Intrucat insulina nu functioneaza pentru a introduce glucoza in creier, inima si alte organe esentiale pentru energie, organismul va incepe sa descompuna muschii si grasimile pentru a folosi in schimb acele proteine si grasimi, ceea ce duce la pierderea in greutate.

5. Ochi incetosati

Pana la 80% dintre cainii cu diabet zaharat vor dezvolta in cele din urma un anumit grad de cataracta. Cataracta este una dintre cele mai frecvente complicatii pe termen lung observate la cainii cu diabet.

La un caine sanatos, cristalinul absoarbe glucoza din lichidul ocular si transforma excesul in sorbitol. Cand exista o cantitate mare de glucoza, se produce o cantitate mare de sorbitol. Sorbitolul are o atractie puternica asupra apei, astfel incat apa patrunde in cristalin si provoaca distorsiunea fibrelor, blocand trecerea luminii. Acest lucru poate face ca ochii cainelui sa para tulburi.

6. Vederea cainelui se inrautateste

Ca urmare a formarii cataractei, cainii cu diabet zaharat prezinta un risc crescut de orbire. O cataracta care impiedica complet lumina sa ajunga in retina din spatele ochiului duce la pierderea vederii.

Vestea buna este ca, atata timp cat orice inflamatie secundara a cataractei este controlata, majoritatea cainilor orbi se descurca foarte bine, deoarece au simturi excelente ale mirosului si auzului si se adapteaza la mediul lor.

In unele cazuri, orbirea poate fi inversata prin indepartarea chirurgicala a cristalinului anormal.

Orbirea (si formarea cataractei) poate aparea in decurs de cateva saptamani pana la cateva luni, sau in doar 24 de ore. De asemenea, se poate intampla devreme sau mai tarziu pe parcursul bolii.

7. Blana si pielea cainelui par lipsite de stralucire

Cainii diabetici netratati vor avea o blana si piele de calitate slaba. Atunci cand organismul nu primeste nutritia de care are nevoie, deoarece insulina nu functioneaza, iar un caine devine cronic deshidratat din cauza pierderii crescute de apa in urina, parul va incepe adesea sa-si piarda stralucirea si sa se rareasca. Cainii vor incepe sa aiba matreata si piele uscata, solzoasa.

Aceste afectiuni se imbunatatesc odata cu terapia cu insulina, deoarece odata cu aceasta exista suficienta energie si nutritie pentru o blana sanatoasa, si nu doar mentinerea functiei critice a organelor.

8. Varsaturi fara o cauza aparenta

Varsaturile apar in cazurile de diabet mai complicat. Daca diabetul nu este tratat, cainele poate intra in cetoacidoza diabetica, care cuprinde varsaturi, letargie si un apetit scazut. In acest moment, este o situatie de urgenta care necesita spitalizare.

Cetoacidoza diabetica poate aparea atunci cand nivelul de zahar din sange este foarte mare, iar putina insulina sau lipsa acesteia trage glucoza in tesuturi. Corpul va incepe sa produca cetone pentru energie, dar acesta nu este un model sustenabil. Sangele devine acid, iar enzimele corpului incep sa functioneze defectuos.

In unele cazuri de cetoacidoza diabetica, este posibil sa percepeti un miros distinctiv in respiratia cainelui dvs., asemanator cu mirosul de dizolvant pentru lac de unghii. Cu toate acestea, mirosul este relativ neobisnuit si nu toata lumea il va percepe.

9. Cainele pare obosit si isi pierde interesul pentru activitati

Unii caini vor fi mai putin interactivi cu familiile lor, deoarece nu au energie si vor obosi mai repede dupa ce se joaca sau merg la plimbare.

Cand zaharul este prins in sange si nu poate intra in tesut, organismul este privat de glucoza necesara pentru energie. In plus, nivelul ridicat de zahar din sange poate provoca dezechilibre electrolitice, inclusiv un nivel scazut de sodiu, de potasiu si de fosfor.

10. Cainele pare rigid sau mai slab decat de obicei

Cainele dvs. se poate impiedica, poate parea intepenit sau poate avea dificultati in a sta culcat.

Cainii cu diabet zaharat pot dezvolta slabiciune musculara ca urmare a lipsei de glucoza care ajunge la muschi. O alta cauza mai putin frecventa este neuropatia diabetica, care poate duce la slabiciune cronica sau progresiva a membrelor posterioare, impleticire, atrofie musculara si slabiciune generala.

 

Interventia timpurie poate face diferenta

A invata sa depistati aceste simptome ale diabetului la caini si a le comunica medicului veterinar, va poate ajuta sa interveniti din timp.

Diabetul la caini este de obicei o boala gestionabila. Majoritatea cainilor diabetici se pot descurca foarte bine odata ce este dezvoltata o rutina de administrare insulina.

Este important de retinut ca, desi diabetul la catei nu este la fel de frecvent ca la cainii mai in varsta, poate totusi aparea. Spuneti intotdeauna medicului veterinar daca observati ceva neobisnuit, indiferent ca e vorba de un caine mai in varsta sau un catel.

 

Sursa imagine: pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button