Rase de caini

Rasa Setter Irlandez rosu cu alb

Rasa Setter irlandez rosu cu alb (Irish Red and White Setter) este o rasa de vanatoare (de pasari), cel mai bine cunoscuta in domeniu pentru constructia sa atletica si personalitatea sa debordanta. Aceasta rasa inteligenta de caini necesita exercitiu zilnic si intretinere modesta a blanii. Este considerat a fi un caine de familie perfect.

Iubitori de distractie, prietenosi si plini de spirit, cainii din rasa Setter irlandez rosu cu alb sunt putin mai scunzi si mai indesati decat varul lor, Setterul irlandez.

Blana: matasoasa, rosu intens cu alb
Talia: medie-mare, 56-66 cm, 25-34 kg
Caracter: loial, jucaus, curajos, devotat, afectuos, energic, de incredere
Speranta de viata: 11-15 ani

Ingrijire: necesita tundere si ingrijire ocazionala a blanii

 

Istorie si context

Majoritatea oamenilor sunt mult mai familiarizati cu rasa Setter Irlandez (Red Setter). Cu toate acestea, se crede ca Setterul Rosu cu Alb, care dateaza din secolul al XVII-lea, este de fapt cea mai veche dintre cele doua rase. In acele vremuri, setterii se furisau tarandu-se pe burta si localizand pasarile, apoi inghetau intr-o pozitie de „setting” si indicau cu coada pana cand un vanator arunca o plasa peste pasari. In cele din urma, plasele au facut loc armelor de foc, iar cele mai bune linii de setter si-au adaptat stilul de vanatoare la noua tehnologie.

Aproape de sfarsitul secolului al XIX-lea, Setterul Rosu cu Alb, la fel ca multe alte rase ale vremii, a suferit ca numar din cauza greutatilor Primului Razboi Mondial in Irlanda. Numarul sau a devenit atat de mic, de fapt, incat se credea ca rasa a disparut.

Din fericire, eforturile de a reinvia Setterul irlandez rosu cu alb in anii 1920 s-au dovedit a fi de succes. In anii 1980, Irish Kennel Club a recunoscut rasa ca fiind una separata de Irish Setter. American Kennel Club nu va recunoaste oficial Setterul Rosu cu Alb Irlandez pana in 2009.

Caracteristici fizice

Are o constitutie puternica si musculoasa, deoarece este de obicei crescut pentru munca pe teren.

Setter Irlandez rosu cu alb

Blana lor matasoasa uimitoare, de culoare rosu viu cu alb, are o functie practica: le permite vanatorilor sa-si observe cainele la distanta. Chipul frumos proiecteaza o expresie ascutita, dar blanda.

Personalitate si temperament

Cainele din rasa Setter irlandez rosu cu alb are un comportament amabil si prietenos, cu o atitudine vioaie si inteligenta. Acestui setter ii place sa stabileasca o relatie personala si este bun cu alti caini.

Poate fi destul de dificil de dresat, avand in vedere temperamentul sau. O parte cheie a dresajului este sa pastrati sesiunile de dresaj scurte, interesante si optimiste. Cainele din rasa Setter irlandez rosu cu alb este foarte dornic sa multumeasca si reactioneaza bine la o abordare pozitiva de dresaj care implica multe laude.

Se recomanda socializare timpurie si cursuri de dresaj pentru catei. Inteligenta, energia si devotamentul lui fata de stapan il fac sa exceleze la probe de obedienta, vanatoare, urmarire si agilitate.

Ingrijire

Cainele din rasa Setter irlandez rosu cu alb are nevoie doar de tundere si ingrijire ocazionala a blanii pentru a-si mentine aspectul natural. Este important ca rasa sa arate cat mai natural posibil.

Crescut initial pentru campurile de vanatoare, necesita mult exercitiu, cum ar fi jogging sau o curte mare unde sa alerge. La maturitate, acest caine este un partener ideal de mers pe jos, drumetii si ciclism.

Sanatate

Desi problemele de sanatate nu sunt proeminente in randul acestor caini, o problema mai frecventa este cataracta polara posterioara (cand cataracta se formeaza in partea din spate a ochiului).

Bolile mai rare ale Setterului rosu cu alb irlandez includ problemele de sold si boala von Willebrand, care impiedica coagularea sangelui.

 

Stiati ca…?

  • Cerul gurii unui Setter Irlandez rosu cu alb are de obicei si putina culoare neagra.
  • Acesti caini au o capacitate naturala de a se adapta la diferite terenuri si conditii si par nascuti pentru a vana.
  • Este tipul de caine potrivit pentru persoane energice, active si carora le place sa petreaca mult timp in aer liber.
  • Este cunoscut drept „cainele de vanatoare al domnilor”. Spre deosebire de alte rase, acest caine vaneaza pentru stapanul sau, nu pentru sine.
  • Este un caine frumos, care se face remarcat si este usor de urmarit pe teren datorita blanii sale.

 

Imagini: wikimedia commons, pixabay.com

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button