Ingrijirea cainilor

Cand este momentul potrivit pentru a trece la hrana pentru caini adulti?

Alimentatia corecta este o parte importanta a ingrijirii puilor si cainilor adulti. Majoritatea proprietarilor stiu ca puii au nevoie de alimente special create pentru a sustine cresterea si dezvoltarea. Cu toate acestea, multi proprietari au probleme in a determina momentul potrivit de trecere de la hrana de pui la hrana pentru caini adulti.

Acest lucru se datoreaza faptului ca nu exista nicio regula care sa se aplice tuturor cainilor. Cainii cresc diferit, in ritmuri diferite. Dvs. si medicul veterinar puteti estima cel mai bun moment pentru a face schimbarea dietei catelusului.

Hrana catelului

Puii au nevoie de mai multe calorii decat cainii adulti pentru a le sustine cresterea, dezvoltarea si nivelurile ridicate de energie. Puii tineri au nevoie de aproximativ dublul numarului de calorii ca si cainii adulti de aceeasi dimensiune.

Pe masura ce puiul dvs. de caine se apropie de maturitate, cresterea lui incepe sa incetineasca si nevoile sale calorice scad. Daca continuati sa-l hraniti mancare pentru pui odata ce cainele dvs. inceteaza sa creasca, aceasta va duce la cresterea in greutate. Excesul de greutate se poate transforma rapid in obezitate, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sanatate.

Cand este momentul potrivit sa treceti la hrana pentru caini adulti?

In general, cainii sunt considerati pui pana la varsta de aproximativ 1 an. Cu toate acestea, diferitele rase de caini existente se dezvolta in ritmuri diferite.

De exemplu, multi caini de talie mare si uriasa sunt considerati pui pana la varsta de 2 ani sau mai mult si, prin urmare, vor trebui sa ramana pe hrana de pui si dupa varsta de 1 an.

Dimpotriva, unele rase de caini mici ating dimensiunea de adult inainte de varsta de u1 an. Veterinarul dvs. este cea mai buna sursa de informatii atunci cand vine vorba de dieta cainelui dvs. Cereti sfatul acestuia inainte de a trece la hrana pentru caini adulti.

Atunci cand decideti momentul potrivit pentru trecerea la hrana pentru caini adulti, scopul este sa faceti trecerea in perioada in care catelul inceteaza sa creasca, dar inainte de a incepe sa castige excesul de greutate.

Tineti evidenta greutatii si inaltimii catelusului dvs. si fiti atent la perioadele in care acesta incepe sa creasca intr-un  ritm mai lent. Majoritatea cainilor vor atinge o limita in jurul varstei de 1 an, dar s-ar putea sa observati incetinirea cresterii inca de la vasrsta de 8-9 luni.

Evaluarea greutatii cainelui dvs.

Cresterea in greutate nu indica neaparat cresterea catelului. Daca catelul dvs. se ingrasa, dar nu devine mai inalt sau mai musculos, este posibil sa fie supraponderal. Puteti evalua conditia fizica a cainelui dvs. in cativa pasi:

  1. Treceti-va mainile de-a lungul cutiei toracice a cainelui. Ar trebui sa-i puteti simti coastele acoperite de un strat subtire de grasime. Daca nu simtiti usor coastele, cainele dvs. poate fi supraponderal.
  2. Priviti cainele dintr-un unghi lateral. Ideal ar fi sa stati la un nivel identic cu catelul, pentru a va face o imagine cat mai corecta. Abdomenul (partea inferioara) trebuie sa fie tras catre pelvis. Un caine supraponderal va avea o extindere abdominala evidenta (ii atarna abdomenul).
  3. Privit de sus, talia lui ar trebui sa fie usor vizibila (forma de clepsidra). O linie dreapta sau bombata de la cutia toracica la solduri indica un caine supraponderal.

Cainele dvs. este prea slab daca are coastele foarte proeminente si o talie foarte mica. Faceti o vizita veterinarului pentru o examinare.

Daca cainele dvs. are sub 1 an si pare sa se ingrase, poate fi necesar sa reduceti pur si simplu marimea portiilor sau frecventa meselor inainte de a trece la hrana pentru caini adulti. Se recomanda hranirea puilor de 3 ori pe zi. Cu toate acestea, majoritatea isi vor reduce numarul de mese pe zi cand se apropie de varsta adulta.

Cum schimbati hrana catelului

Orice modificare a dietei trebuie facuta treptat pentru a evita tulburarile gastro-intestinale. Acest proces poate dura 1-2 saptamani, in functie de modul in care il faceti.

Poate dura ceva timp si munca de cercetare pentru a alege mancarea potrivita pentru cainele dvs. adult. Poate doriti sa ramaneti cu aceeasi marca de alimente, dar sa treceti la o formula pentru adulti. Desigur, medicul veterinar va poate ajuta sa gasiti o dieta adecvata.

Odata ce ati ales hrana pentru caini pentru adulti, determinati dimensiunea portiei de mancare pentru adulti pe care va trebui sa o oferiti cainelui pe baza greutatii actuale a acestuia. Apoi, adaugati un mic procent de hrana pentru adulti la hrana pentru pui, marind cate putin cantitatea la fiecare masa.

Ca lucrurile sa fie mai simple, puteti elabora un program zilnic, astfel incat sa nu fie necesar sa tineti minte cantitatile. Multi profesionisti recomanda urmatoarea abordare la schimbarea dietei:

  • Zilele 1-3: 75% hrana anterioara si 25% hrana noua
  • Zilele 4-6: 50% hrana anterioara si 50% hrana noua
  • Zilele 7-9: 25% hrana anterioara si 75% hrana noua
  • Din ziua 10: 100% hrana noua

Pe durata schimbarii dietei, urmariti apetitul si tranzitul intestinal al catelului. Incetiniti tranzitia daca cainele dumneavoastra sufera de diaree sau varsaturi. Daca tulburarea gastro-intestinala continua, poate fi necesar sa alegeti o alta dieta pentru adulti si sa reluati tranzitia. Contactati medicul veterinar daca cainele dvs. are varsaturi sau diaree mai mult de o zi.

Urmariti greutatea cainelui in lunile urmatoare pentru a va asigura ca nu este nevoie sa ajustati portiile. De asemenea, asigurati-va ca tineti pasul cu controalele de sanatate veterinare anuale sau bianuale, conform recomandarilor medicului veterinar.

Pe E-vet.ro gasiti multe alte articole interesante despre sanatatea, ingrijirea si alimentatia cateilor.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button