Ingrijirea cainilor

8 Probleme comune ale labutelor la caini

Cainii isi petrec majoritatea timpului pe labe – mergand sau alergand  – asa ca este usor de inteles cat de important este sa aveti grija de labele cainelui dvs. In acest articol vom enumera cateva probleme comune ale labutelor la caini pentru ca dvs. sa puteti lua masuri din timp si sa le puteti mentine sanatoase si protejate.

Pernutele labelor ofera izolatie picioarelor cainelui, asigura tractiune, ajuta la echilibru, incetinire si oprire si actioneaza ca amortizoare pentru oasele si articulatiile care alcatuiesc picioarele cainelui. Este important sa examinati in mod regulat labutele cainelui dvs. pentru a detecta orice posibila problema.

Simptome ale unor probleme/leziuni la nivelul pernitelor labelor

  • Linsul si rosul pernutei (pernutelor) labei afectate
  • Schiopatare sau tarare
  • Labe rosii si inflamate
  • Leziuni si secretii
  • Caderea parului
  • Ulcere cu cruste si vezicule
  • Taieturi, escoriatii si zgarieturi
  • Unghii crapate si rupte
  • Pernute uscate/ crapate
  • Flapsuri de piele desprinsa pe pernutele labelor
  • Refuzul de a merge sau de a suporta greutatea labei
  • Chisturi si excrescente
  • Sangerare
  • Miros urat provenit de la labe

 

Cauzele problemelor si leziunilor la nivelul pernutelor labelor la caini

Alergii

La fel ca oamenii, animalele de companie pot suferi tot felul de alergii. Animalele de companie care sufera de alergii vor avea mancarime, in special pe labe si de obicei le vor musca, linge sau le vor roade, in incercarea de a alina mancarimea. Vor avea mai multe sanse sa dezvolte infectii cronice ale urechii si ale pielii, precum si probleme ale glandelor anale.

In unele cazuri, linsul excesiv poate provoca iritatii sau leziuni si poate face laba mai sensibila la infectiile fungice si bacteriene secundare. Animalele de companie care isi ling excesiv labele ar trebui sa fie evaluate pentru alergii de catre un medic veterinar.

Infectii fungice si bacteriene

In mod normal, pe pernutele labelor cainelui traiesc diferite specii de bacterii si ciuperci. Ocazional, aceste organisme se pot dezvolta fara control si pot cauza infectii. Infectiile bacteriene si fungice ale pielii sunt frecvente la caini si implica adesea labutele.

Semnele acestor infectii includ linsul si rosul labelor, roseata, umflaturi, durere, mancarime si secretii. De obicei, pielea dintre degetele de la picioare si alte pliuri ale pielii este afectata de mancarime, roseata, secretii grase si, uneori, modificarea culorii unghiilor in maro.

Aceste infectii pot fi uneori secundare unei alergii. Medicul veterinar este cea mai indicata persoana pentru a diagnostica o infectie la animalele de companie si poate prescrie o varietate de tratamente, inclusiv creme topice pentru a le trata.

Probleme ale unghiilor

  • Unghiile lungi – unghiile lungi sunt o problema comuna si pot avea o multime de consecinte negative pentru cainele dvs. Unghiile lungi pot ingreuna mersul cainelui. Cand unghiile cainelui intra in contact cu solul dur, suprafata dura impinge unghia inapoi in patul unghiei fiind dureros pentru caine, ceea ce poate pune presiune pe toate articulatiile degetelor. Unghiile lungi fac, de asemenea, mai probabil ca cainele dvs. sa sufere de unghii fracturate sau rupte.
  • Unghii incarnate – Unghiile care nu sunt taiate in mod corespunzator sau uzate in mod natural prin mersul pe afara pot deveni unghii dureroase incarnate.
  • Unghii rupte – Unghiile rupte sau fracturate apar atunci cand cainele isi prinde unghia de la picioare pe/in ceva. Un scenariu obisnuit este atunci cand un caine vine de afara schiopatand si uneori sangerand, iar la o inspectie mai atenta, se observa o unghie afectata. Unghiile rupte si fracturate pot fi foarte dureroase si sangereaza frecvent, deci este cel mai bine sa fie tratate de catre un medic veterinar.

Probleme ale labutelor la caini

Pernute ale labutelor uscate si crapate

Pernutele labelor animalelor de companie ar trebui sa fie aspre, astfel incat sa aiba tractiune pe suprafete netede.

Cu toate acestea, o varietate de factori, inclusiv asfaltul fierbinte, anotimpul friguros, substantele chimice, aerul uscat, expunerea la suprafete aspre si linsul excesiv pot provoca uscarea si craparea pernutelor labutelor. Labele uscate si crapate pot fi dureroase si predispun animalul dvs. la infectii.

Arsuri si basici

Daca este prea cald pentru dvs. sa mergeti descult afara, este prea cald si pentru cainii dvs.! Daca nu va puteti tine confortabil palma de asfalt timp de 10 secunde sau mai mult, este prea cald pentru labele cainelui dvs.

Din pacate, animalele de companie pot (si sufera!) suferi arsuri pe pernutele labelor datorita suprafetelor de mers prea fierbinti. Pernutele arse sunt umflate, rosii sau cu basici. Arsurile pe labe sunt o problema medicala grava si necesita atentie prompta din partea unui medic veterinar.

Taieturi si zgarieturi

Taieturile, zgarieturile si laceratiile pot aparea in orice moment si sunt frecvente, deoarece cainii alearga si se joaca pe o varietate de terenuri.

Este important sa tineti cont de obiectele ascutite de pe sol atunci cand va plimbati cainii si sa le asigurati o protectie adecvata atunci cand acestia alearga pe un teren accidentat sau pe asfalt. Nu este ceva neobisnuit sa gasiti obiecte straine, cum ar fi pietre mici, betisoare, scaieti, bucatele mici de sticla si alte resturi in taieturile si ranile cainelui.

Paraziti

Capusele se ascund intre degetele de la picioare ale unui animal de companie, unde pot provoca tot felul de probleme, inclusiv durere si infectie. Cel mai bine este ca un medic veterinar sa extraga capusa. Daca nu puteti ajunge la medicul veterinar, utilizati o penseta sau instrumente speciale de indepartare a capuselor. Capul trebuie scos odata cu corpul pentru indepartarea cu succes a capusei.

Probleme ale labutelor la caini

Animalele de companie pot suferi, de asemenea, de infestari cu acarieni pe labe, care pot provoca descuamari, caderea parului si umflaturi. Medicul veterinar va trebui sa efectueze analize pentru a diagnostica si trata acarienii.

Chisturi si excrescente

Chisturi, noduli si alte excrescente pot aparea in mod obisnuit pe labe sau intre degetele labelor unui caine. Contactati medicul veterinar daca observati orice excrescenta. Acesta le va putea trata si elimina, daca este necesar.

 

Probleme ale labutelor la caini – Cum le preveniti

Ingrijiti periodic unghiile cainelui

Unghiile cainelui dvs. trebuie taiate atunci cand cresc suficient de mult incat ating solul cand cainele merge. Cat de des ar trebui sa taiati unghia cainelui dvs. depinde foarte mult de cainele dvs. Unele rase nu necesita taierea unghiilor prea des.

Taierea unghiilor ar trebui sa fie o experienta calma si fara stres pentru dvs. si cainele dvs. invatandu-va cainele sa accepte sa i se atinga picioarele poate facilita taierea unghiilor.

Probleme ale labutelor la caini

Puteti invata cainele sa isi toceasca singur unghiile, folosind o scandura. Evitati sa imobilizati cainele sau sa taiati unghiile cainelui atunci cand prezinta semne de stres si frica, pentru ca, la fel ca oamenii, isi amintesc, iar acest lucru va face operatiunea mai dificila sau imposibila in viitor.

Exista o multime de resurse excelente care va pot fi utile la taierea unghiilor, facand activitatea mai putin stresanta pentru dvs. si cainele dvs.

Luati in considerare conditiile meteo

Pe timpul verii, este important sa evitati plimbarea cainelui pe un trotuar fierbinte sau pe nisip. Iarna, sarea si alte substante de topire a ghetii de pe strada pot provoca leziuni cainelui, putand fi ingerate de caine atunci cand isi linge labele.

Incercati sa evitati aceste lucruri si, dupa plimbari, spalati labele cainelui in apa calda pentru a scapa de substantele chimice si sare si folositi o crema hidratanta pentru a preveni uscarea si craparea labelor. Nu utilizati pe caine lotiuni sau creme hidratante destinate oamenilor. Cereti sfatul medicului veterinar referitor la o crema hidratanta specifica pentru caini.Probleme ale labutelor la caini

Examinati periodic labutele catelului

Este important sa examinati periodic labutele, de preferinta dupa ce cainele s-a jucat afara sau dupa activitati obositoare, deoarece acestea sunt momentele cele mai probabile pentru aparitia ranilor. Verificati sa nu ramana ceva blocat intre degetele de la picioare, curatati resturile si aveti grija la rani sau vezicule.

Acordati primul ajutor

Pentru unele probleme usoare ale labutelor la caini este important sa aveti o trusa de prim ajutor pentru caini. Daca se intampla sa gasiti o taietura minora sau o vezicula pe picioarele cainelui dvs., curatati-l cu solutie anti-bacteriana si pansati zona cat mai bine. De asemenea, va recomandam sa aplicati o soseta/incaltaminte pentru caini pentru a preveni ranirea suplimentara. Fiti cu ochii pe caine si contactati medicul veterinar daca este cazul.

Cititi mai multe alte articole interesante despre sanatatea canina.

 

Acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfatul medicului veterinar.

Chiar daca considerati ca simptomele sau informatiile din acest articol se potrivesc unei situatii pe care o intampinati va recomandam sa contactati medicul dvs. veterinar (sau un alt specialist - ex. dresor) pentru o consultatie.

Atentie: E-Vet.ro nu este un cabinet veterinar si nu va poate oferi asistenta in diagnosticarea sau tratamentul unor posibile afectiuni ale animalului dvs. de companie.

Related Articles

Back to top button